00 Ft

Amire nem gondol az izzók vásárlása során!

Vajon miért lépnek ki egyesek félresikerült sminkkel az utcára, miért teszi könnyebbé bizonyos munkafelületek megvilágítási módszere a munkafolyamatokat, és miért kevésbé megterhelő az olvasás egy helyiségrészben, miközben a másikban pedig az?

Ugyanis a fényeknek is van hőmérséklete, így különböző fényforrástípusok léteznek. Hogyan válasszon ideális fényforrást, hogy az megfelelő legyen?

Önnek milyen az átlagos reggel? A kávé és futás után megszokott rutinnal indul neki a napnak. Összeszedi a széjjelszórt iskolatáskákat, menet közben bekap néhány falatot, de előtte még gyorsan felrak egy extra gyors sminket az alulvilágított fürdőszobában vagy gardróbban?

Minimális púder, egy kis szempillaspirál, gyors mozdulat a pirosítónak, ennél több úgysem kell. Így arra a 2 percre az éppen aktuális világítás is megteszi.

Lépett már ki úgy az utcára, hogy a felrakott pirosító mintha életre kelt volna odakint a természetes fényen? Ami odabent épp jónak tűnt, az odakint túl soknak bizonyult?

Amikor rosszul választ fényforrást

Ennek oka, hogy egy nem megfelelő fényforrás miatt nem jól látja az arcát. Így könnyedén eltúlozhatja az egyes részek hangsúlyozását.

A fényforrás kifejezést meghallva az jut az eszébe, hogy vagy van fényforrás egy adott helyiségben vagy nincs. Az izzó kicserélése során pedig eszébe se jut, hogy az adott helyiséghez, az ott végzett tevékenységet figyelembe véve válasszon fényforrást. De miért baj ez és milyen akkor az ideális fényforrás?

Hideg vagy meleg? - Ohh nem, most nem a reggeli kakaóról van szó.

A fényforrások alapvetően színhőmérsékletüknek megfelelően lehetnek hidegek/hűvösek és melegek. A Led izzóknak hála pedig ma már az adott helyiség tevékenységéhez igazodva megválaszthatjuk a legideálisabb és legoptimálisabb fényforrástípust.

A színhőmérsékletet mindig Kelvinben (K) mérjük. Így a nappali meleg fehér fény, a nappali hűvös fény (természetes) valamint a hűvös fehér (hideg fehér) fény épp úgy elképzelhető egy adott helyiségben. Tevékenységtől és élethelyzettől függően. Így a produkált fény egészen „sárgás” vagy egészen „kékes” is lehet.

Mégis hogyan válasszon helyesen?

Milyen fényt alkalmazzunk egy étteremben, a munkafelületek megvilágításához egy műhelyben, vagy a fürdőben a smink elkészítése során - a kérdés nem könnyű, különösen, ha nem vagyunk tisztában az alapokkal.

Meleg, fehér fény

A meleg nappali fény igen lágy, ezért még éjszaka is előszeretettel használjuk. A nappalik, étkezők, hálók ideális valamint megszokott választása. A hagyományos izzók fényét visszaadó színek a 2700 Kelvin körül mozognak. 2700-3000 K (Kelvin) intervallumban.

A nappali hűvös fény (természetes)

Ha hűvösebb színárnyalatot szeretne, már 4000 K körül kell keresgélnie: 3500-4000K között fogja megtalálni őket. Modern, letisztult megjelenést eredményez a használatuk egy adott helységben vagy területen. A munkafelületek, a műhelyek közkedvelt, de a fürdőszobai sminkelések javasolt választása is.

Hűvös fehér (hideg fehér) fény

Az egészen hűvös szín már eléri az 5000 Kelvint, az 5000-6500 közötti Kelvin értékű izzók munkához vagy főzéshez ideálisak. Igen erős és nagyon világos fény jellemzi őket. Így segítik a koncentrációt.  A kereskedelem és ipar számos létesítményében, művész stúdiókban valamint éttermi láncokban fordulnak elő gyakorta. Általa a termékek megvilágítása az üzletekben előnyős lehet, mivel minden sarkot megvilágít. De olvasásnál is ezt javasoljuk.

Milyen élethelyzethez keres izzót?

Hatékony munkavégzés, egy könnyed olvasmány, vagy a karácsonyi menü elkészítése a cél? Helyiségtől függően a tevékenységet figyelembe véve válasszon megfelelő izzót!

A meleg fény a lazulást és pihenést segítheti elő. Dolgozószobába, vagy gyakori olvasásra használt helyiségben azonban inkább a hűvösebbet ajánljuk!

De mi a helyzet, ha eggyel több tevékenységre fogja használni a helyiséget?

A különböző hőmérsékletű, tehát meleg vagy hűvös, természetes fényforrásokat vegyesen is használhatja a helyiségekben. Míg az adott helyiség fő fényforrást adhatja egy melegebb, az olvasósarokban állhat egy hűvös tartományban lévő kisebb olvasóláma; a délutáni könnyed regényolvasáshoz.

A megfelelő lakberendezési eszközök, bútorok és tárgyak vásárlása mellett fordítson gondot a megfelelő világítás megtervezésére is! Tegye változatossá életterét, és teremtsen ideális környezetet a mindennapi tevékenységekhez a különböző hőmérsékletű fényekkel!