00 Ft

Mit okozhat az alulvilágítottság a gyerekszobában?

Vajon mi az, ami egyetlen kis- vagy nagyiskolás íróasztaláról sem hiányozhat? Aminek hiánya koncentrációzavart, kényelmetlenségeket vagy akár látásromlást is okozhat a gyereknél? Sőt akár, silányabb kivételű példányai miatt hamar lefáradhat, kedvetlen lehet, és nehezen mehet neki a suli?

A korai sötétedés a tanév oroszlánrészét kiteszi. Nem megfelelőn orvosolt alulvilágítottság pedig akár borítékolhatja a szemüveg vásárlását! Kerülje el ügyesen megválasztott íróasztallámpával!

Közeleg a karácsony. Hamarosan itt az igazi tél. A nappalok hol esősek, hol komorak; és korábban is sötétedik. A sötétség hosszú hónapokra meghatározza a délutáni órákat, de akár a nappalokat is. Sajnos a délutáni, és hétvégén akár a napközben kivitelezett tanulási órák miatt nem úszhatjuk meg egy „tisztességes” és jó világítást adó íróasztallámpa beszerzését.

Az íróasztallámpa vásárlása azonban nem feltétlen csak és kizárólag az augusztus vége, szeptember eleje tájékára fókuszálódhat. Hisz egy kevésbé megfelelő, silányabb minőségű, az iskolakezdés során gyorsan és kapkodva beszerzett példány lecserélése bármikor módunkban áll.

Sőt a karácsony közeledtével kiváló karácsonyi ajándék is lehet az egyik ajándékdoboz mélyén megbújva.

De miért is fontos ez annyira?

A jó látás nélkülözhetetlen az eredményes tanuláshoz, ugyanis az iskolai információk legalább 80 százalékát a szemen keresztül szerzi meg a gyermek. Ha túl messze ül a táblához, vagy nem látja azt megfelelőn; már hátránnyal indul a tanulási folyamatban.

Az iskoláskorú gyermekek negyedénél azonban gyakori a különböző típusú látásromlások kialakulása. Rövidlátás, távollátás, kancsalság.

Ennek kialakulásában; a képernyő, a telefon állandó bámulása mellett, a rossz látási viszonyok is részt vehetnek.

A bajok hamar jelentkezhetnek

A gyerek túl közel tartja magához a könyvet az olvasás során; csak és kizárólag az első sorban ül az iskolában, mert hátrébb már hunyorítania kell a szemével; romlik az iskolai teljesítménye; közeli munka után fáradt, fáj a feje, hányingere van. Nem szeret olvasni, kedvtelen lesz, sokat dörzsöli a szemét vagy gyakran pislog.

A látásromlás gyakori tünetei akár néhány hónap alatt jelentkezhetnek a gyerekeknél.

A tanulósarok nem mindegy, milyen alapdarabokból épül fel

Ha kisiskolás a gyerek, a tanulás és rajzolás közben megfelelő fényre van szüksége az íróasztalán. Nem csak a designos íróasztalra, vagy a kényelmes székre kell gondolni - ha a gyerek tanulóhelyének tökéletesítésére gondolunk -, hanem a megfelelő fényforrás biztosítására is.

Ha túl kevés nappali fény éri az íróasztalt, kénytelenek vagyunk mesterségesen azt pótolni. Hisz a munkafelület nem eléggé belátható, és az alulvilágítottságnak nincs szüksége hosszú hónapokra ahhoz, hogy komoly látásromlást eredményezzen a gyerekeknél.

Ott van még a számítógép is…

Szeme fénye? Gondoljon a szeme fényére!

Ma már a számítógép használata az iskolás gyerekek számára természetes. Azonban - mint a felnőtteknél is - a monitor gyakori használata fáradt és fájdalmas szemeket eredményezhet.

E jelenség „orvosi megnevezése” a számítógépes látás szindróma (CVS), melynek gyakori tünetei lehetnek: a fejfájás, a száraz, viszkető szem és a szédülés is. Ennek megakadályozására számos tippel szolgál a legtöbb egészségügyi portál, azonban szinte mindenhol megtalálható az alábbi fontos tényező feltüntetése: egy asztali lámpa használata, mely megfelelő világítást nyújt, és nem terheli a szemet.

Kiváló minőségű világítás az optimális munkavégzéshez

Ahogy az optimális megvilágítás minden munkahelyen fontos a felnőttek esetében is, úgy gyermekeink tanulásra szánt percei, órái sem lehetnek másodlagosak odahaza.

Sőt a számítógépes munkavégzés, és munkahelyek látásromlással kapcsolatos rizikói miatt a képernyő előtti munkavégzés jogszabályi hátterét is lefektették. A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről a 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet ad iránymutatást, ahol a belső téri munkahelyeknél – különösen az íráshoz, olvasáshoz, gépeléshez, adatfeldolgozáshoz - az 500 lux megvilágítási értéket határozzák meg.

Szemünk világának kérdése nem játék. Különösen igaz mindez gyermekeink esetében. Hisz mi tartozunk felesőséggel egészségükért.

Mivel óvhatja meg gyermeke szeme világát? Válasszon megfelelő minőségű asztali lámpát a gyermekszobába, a tanulósarokba!

Csak oda világít, ahova kell!

Sokféle típus, többféle szín; ott a hagyományos égő, a halogénizzó, vagy modern LED-es kialakítás. És a gyerek igényei - megint itt a legújabb mesefigura-őrület - is közbe szólnak a választásnál.

Melyiket válassza? Nos, a hagyományos izzók lassan kiszorulnak a hétköznapokból és helyüket átveszik a LED fényforrások. De miért is előnyösek ezek annyira?

Led-es világítás előnyei

A Led-es égők amellett, hogy jóval olcsóbb megoldást jelentenek hosszútávon – ugyanis kicsi az energia-felvételük és akár 50-80%-kal kevesebb energiát zabálnak a hagyományos lámpákkal ellentétben-; nincs bemelegedési idejük; és a bekapcsolásra azonnal teljes fényerőt biztosítanak. Mindemellett könnyebben szabályozhatóak és hosszabb élettartammal rendelkeznek.

De ami az egyik legfontosabb ismérvűk, hogy melegebb vagy akár hűvösebb fényt biztosítanak. Valamint szórt és koncentrált fényforrást is adhatnak, típustól függően. Így megfelelő példány választásával; munkavégzéshez, tanuláshoz, olvasáshoz tökéletes fényforrást biztosíthatnak. Kevésbé terhelik a szemet, mint a hagyományos lámpák.

Íróasztali világítás - Mire figyeljen a választásnál?

Ha íróasztallámpa vásárlás előtt áll, számos olyan szempontot is célszerű figyelembe venni, mely a gyerek életkora miatt indokolt lehet. Míg felnőtt fejjel nem venné figyelembe e szempontokat.

Az íróasztallámpa akkor a legbiztonságosabb, ha mindig stabilan áll, így megelőzhetjük a hiperaktív gyerek akcióit, és ennek köszönhetően a vágott és égett sérüléseket, netán az áramütést. Koncentrált fényforrás biztosítása legyen alapkövetelmény vele szemben, mint ahogy az irányban és magasságban állítható fej is.

Az elhelyezésnél célszerű figyelni arra, hogy az ellenkező oldalra kerüljön az íróasztallámpa, mint amilyen kézzel ír a gyerek, hogy ne vessen árnyékot írás közben. Így a munkafelületnek tökéletes megvilágítást ad.

Egy designos, azonban egészségügyileg is megfelelő és funkcionális feladatokat is tökéletesen biztosító íróasztallámpa egy jól felszerelt íróasztal elengedhetetlen tartozéka.

A Led-es lámpák pedig számos designban kaphatóak. Így a mesefigurák vagy különleges és vagány kinézetek sem szabhatnak gátat az egészséges körülmények között folytatott tanulásnak.

Tekintse meg íróasztallámpa-választékunkat!