00 Ft

Tudja, mennyire ellenállóak lámpái a folyadékkal és más anyagokkal szemben?


Ön is azok közé tartozik, aki az lámpa megvétele után azon töri a fejét, mit is jelenthetnek a betűk és számok a termékleírásban? Vagy csak azután tudatosította, miután otthon szétrobbant egy, mert nem megfelelő helyen volt? Talán ezt a rejtélyt egyszer s mindenkorra felfedjük most.

 


Védettségi szint = tokozás

Bármilyen égőt,LED, vagy más műszaki berendezést vásárol kinti, vagy benti használatra, mindig tisztában kellene lennie az IP kvalifikációjával. Mi is az, és miért fontos? Az IP kvalifikáció egy kód, angolul international protection, gyakran tévesen ingress protection-ként feltüntetett, egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele.  Egyszerűen mondva – mennyit bír az Ön lámpája. 


Az IP kód kétszámjegyű, az első tolmácsolja a tokozást és a védettséget szilárd anyagokkal, porral szemben, a második szám a vízzel szembeni ellenállóságot mutatja. Minél magasabbak a számok, annál ellenállóbb az lámpája. A maximális érték az IP68, ami annyit jelent, hogy az égő teljesen por- és vízálló.


Ha a ha volna

 

Amennyiben minden rendje s módja szerint működne, ebbe a bekezdésbe bele sem kellene fognunk. Sajnálatos módon azonban a gyártók és eladók praktikái által találkozhatnak értelmetlen kódokkal is, pl. IP x5. Ez abban az esetben fordul elő, ha a gyártó csupán az egyik osztály ellenállóságát adja meg, ez esetben a víz elleniét.

Ez annyit jelent, hogy ebből megtudhatja, az égője 5-ös szintű védettséget nyújt vízzel szemben, azaz minden irányú alacsony nyomású vízsugár ellen védett. Nem tudhatja viszont a szilárd anyagokkal szembeni ellenállósságot. Ha ez Önnek mérvadó, nem marad más, mint az eladótól, vagy gyártótól kikérni az erre vonatkozó adatokat.

 Segítség Önnek 


A fürdőszobai és kinti lámpák minimális értéke IP44 kellene, hogy legyen, vízsugár behatása alatt IP65, víz alatti működésnél IP68. Hogy legközelebb könnyebben menjen a vásárlás, vigye magával ezt a segítséget.


Szilárd anyagokkal szembeni ellenállósság

IP0x – védettség nélkül
IP1x – legfeljebb 50 mm átmérőjű tárgyak behatolása ellen védett
IP2x - legfeljebb 12,5 mm átmérőjű tárgyak behatolása ellen védett

IP3x - legfeljebb 2,5 mm átmérőjű tárgyak behatolása ellen védett
IP4x - legfeljebb 1 mm átmérőjű tárgyak behatolása ellen védett
IP5x- káros porbehatolás ellen védett
IP6x – por ellen tömített

 Vízzel szembeni ellenállósság

IPx0 – védettség nélkül

IPx1 – csepegő víz ellen védett

IPx2 – csepegő víz ellen védett 15 fokos döntésnél

IPx3 – esővíz ellen védett

IPx4 – bármilyen irányból fröccsenő víz ellen védett

IPx5 – vízsugár ellen védett

IPx6 – erős vízsugár és vízbemerítés ellen védett

IPx7 – vízbemerítés ellen védett korlátozott ideig