00 Ft

A világítás az egyik legfontosabb paraméter a vásárlás során

A világítás az egyik legfontosabb paraméter a vásárlás során

 

Ismeri a ,,kromatizmus'' fogalmát? Ha már vásárolt lámpát, olyanokat, amilyeneket például www.eLampa.hu e-shopunkban is megtalál, akkor bizonyára igen. Ám lehet, hogy nem sejtette, milyen fontos paraméterről van szó. A kromatizmus értéke ugyanis a világítás fényét határozza meg, ami erősen hat életünkre – főként a hangulatra, érzelmekre és az egész jólétünkre.

 

 

 

Hogyan adják meg a kromatizmust?

 

A kromatizmust fokozatokban mérik, Kelvinben, ami a szín melegségét adja meg. Az, hogy milyen a szín melegsége, vagy éppen hüvössége, képes a hangulatunkat, érzelmeinket befolyásolni, sőt, még változtatni is tud azokon. A kromatizmus tehát nagyon fontos faktor, amelynek elsődlegesnek kéne lennie a lámpaválasztásnál.

A kromatizmust leginkább úgy tudjuk szemléltetni, hogy ha megfigyelik a kinti természetes fény váltakozását. Például a napkelte és naplemente Kelvinje magasabb, mivel sötétebb van, mint mikor az idő borús, vagy mikor erős hegyi napfényről beszélünk, akkor a Kelvin alacsonyabb. Éppen ezért ezek a fények egyszerűen csak meleg, hideg, neutrális jelzőkkel vannak illetve. Minden típusú fény más-más helységbe való, mert hat a teljesítményre, hangulatra és érzelmekre.

 

 

 

 

 

Milyen helységekbe illenek a különböző típusú fények?

 

Hálószobába, nappaliba, étkezőbe, esetleg könyvtárakba inkább a meleg fények illenek, amelyeket 3000K körül jelölnek. A hideg fények 4-5 ezer K fölött remekül illenek rendelőkbe, műhelyekbe, garázsokba, vagy kozmetikát árusító boltokba. Erős fényüknek köszönhetően ugyanis képesek sok mindent bevilágítani.

Ismerünk neutrális fényt is, ezeket a fürdőszobákba, irodákba ajánljuk, mert sokkal jobban segíti a koncentrációt. Válasszon olyan fényt, amilyenre szüksége van az eLampa.hu e-shopunkban.