00 Ft

Miért is olyan fontos a fény színe?

Miért is olyan fontos a fény színe?

 

A fény színe, ha tetszik, ha nem, nagy mértékben hat az életünkre. Szakszerűen a fény színét kromatizmusnak hívják és a lámpaválasztásnál nagy szerepet játszik. A jól megválasztott szín ugyanis nem csak a hangulatunkat befolyásolja, de egész életünket, létünket, munkánkat, ahol a lámpát elhelyeztük.

 

 

 

 

Kromatizmus, mint a lámpa fontos paramétere

 

Nem szeretnénk tudományos magyarázatokba bocsátkozni, de a kromatizmus azt fejezi ki, hogyan hat/néz ki a fehér fény a színskála különböző színein belül. A kromatizmust fokozatokban mérik, Kelvinben, ami a szín melegségét adja meg. Az, hogy milyen a szín melegsége, vagy éppen hüvössége, képes a hangulatunkat, érzelmeinket befolyásolni, sőt, még változtatni is tud azokon. A kromatizmus tehát nagyon fontos faktor, amelynek elsődlegesnek kéne lennie a lámpaválasztásnál.

 

A kromatizmust leginkább úgy tudjuk szemléltetni, hogy ha megfigyelik a kinti természetes fény váltakozását. Például a napkelte és naplemente Kelvinje magasabb, mivel sötétebb van, mint mikor az idő borús, vagy mikor erős hegyi napfényről beszélünk, akkor a Kelvin alacsonyabb. Éppen ezért ezek a fények egyszerűen csak meleg, hideg, neutrális jelzőkkel vannak illetve. Minden típusú fény más-más helységbe való, mert hat a teljesítményre, hangulatra és érzelmekre.

 

Ahogy említettük, Kelvinben mérik a kromatizmust, melynek értéke 800-12 000 közt mozog. Minél alacsonyabb a K, annál melegebb a szín (mert a színskálán a piroshoz közelít), és minél magasabb az érték, annál hidegebb, mert a kékhez van közelebb.

 

Milyen helységekbe illenek a különböző típusú fények?

 

Az ideális beállítások alapján:

 

Hálószobába, nappaliba, étkezőbe, esetleg könyvtárakba inkább a meleg fények illenek, amelyeket 3000K körül jelölnek.

 

Irodákba, fürdőszobába a neutrális fényt ajánlják, ami 3000-4000 K.

 

A hideg fények 4-5 ezer K fölött remekül illenek rendelőkbe, műhelyekbe, garázsokba, vagy kozmetikát árusító boltokba. Erős fényüknek köszönhetően ugyanis képesek sok mindent bevilágítani.